In 1843 publiceerde de Duitse arts Samuel Hahnemann zijn Organon der Geneeskunst. In die eeuw was hij zijn tijd ver vooruit met zijn visie op ziekte en gezondheid. Belangrijke ‘behandelingen’ in die tijd waren het aderlaten en het smeren van zalven met giftige hoeveelheden kwik, lood en zwavel. Deze behandelingen waren vaak kwalijker waren dan de ziekte zelf.

Hahnemann bekeek ziekte en gezondheid op geheel andere wijze. Hij beschreef op basis van pure observatie een aantal begrippen die nu algemeen bekend zijn zoals bijvoorbeeld:

  • de werking van een virus
  • erfelijke belasting
  • het rebound effect van medicatie

Homeopathie is vanuit het oude Grieks te herleiden naar ‘homoios’ (gelijksoortig) en ‘pathos’ (lijden/ziekte). Homeopathische middelen zijn extreme verdunningen van stoffen die dezelfde symptomen oproepen als de te bestrijden ziekte. Dit gelijksoortigheidsprincipe is ook terug te zien in oude huismiddeltjes, zoals bij verkoudheid een ui naast het bed.

Meer lezen over homeopathie? U kunt het boekje Organon der Geneeskunst van Samuel Hahnemann kopen o.a. bij Merlijnboekhandel.nl